måndag 21 februari 2011

Pensionspara i aktier - inte hos SEB

God kväll,

Satt och läste igenom ekonomibloggarna jag följer och såg att Finanskvinnan har sin IPS hos Avanza med pengarna placerade i aktier. Jag har IPS hos SEB och har, kanske felaktigt, alltid trott att jag endast kunnat välja mellan fonder eller spara i kontanter. En djupdykning på SEB:s hemsida lärde mig att:


Lysande! Snabbt in på internetkontoret för att möblera om min IPS!

Fem minuter senare ger jag upp – jag hittar inte någon som helst information om hur jag ska bete mig för att placera min IPS som jag vill. Så jag ber SEB ringa mig. Och de gör det, inom ett par minuter (säga vad man vill om SEB, men bra service har de). Och nu lär jag mig följande:

Det går bra, men jag måste först ansöka om att få en depå kopplad till min IPS.
Ok med mig…
Avgiften för depån är 400 kr per år
~3% av året inbetalningar – ja, det är kanske rimligt…
Courtage är, oavsett köpesumma, 100 kr
Vad i helv..!

Jag frågar den hjälpsamma mannen i telefonen om han driver med mig. Det gör han olyckligtvis inte. Jag frågar honom om han tror att jag vill ge SEB 10% av mitt pensionssparande en gång i månaden. Det tror han inte. Jag frågar om SEB har satt ett så larvigt högt courtage för att få folk att fortsätta spara i deras kassa fonder. Det vill han inte svara på. Jag ber om ursäkt eftersom jag vet att det inte är han som bestämmer, tackar varmast för informationen och önskar honom en trevlig kväll.

När jag är tillbaka i Sverige ska jag promenera till mitt SEB-kontor och fråga dem vad de håller på med. 100 kr! När de vet att majoriteten av de som har IPS sparar 1000 kr i månaden!

Jag saknar ord!

5 kommentarer:

 1. "Ocker" är ordet tror jag...

  SvaraRadera
 2. Jag hade min IPS hos SEB. Kan säga att livet blev roligare efter att jag flyttade den till Avanza istället. Har bestämt för mig att Avanza brukar stå för ev. flyttavgifter också (eller så var det då i alla fall).

  Kan rekommendera att flytta IPS:en.

  SvaraRadera
 3. Courtaget hos Avanza är 39 kr. Ingen årsavgift, bara avkastningsskatten som man måste betala oavsett institut.

  SvaraRadera